Amoerluipaarden officieel verwelkomd in Bellewaerde

19/06/14 - Vandaag werd in Bellewaerde het nieuwe verblijf voor de Amoerluipaarden officieel geopend door Jo Cook, een vertegenwoordigster van ALTA (Amour Leopard and Tiger Alliance), en wereldrecordhouder piratenbootschommelen Sam Clauw. Amoerluipaarden zijn een sterkbedreigde diersoort waarvan er nog minder dan 40 leven in het wild. Bellewaerde stapt met de komst van deze luipaarden in een Internationaal kweekprogramma met als doel de nakomelingen van deze dieren terug in het wild te introduceren.

Officiële opening en Internationaal kweekprogramma

Officiële opening van het amoerluipaardenverblijf door Jo Cook, Sam Clauw en directeur Stefaan Lemey

Jo Cook, een vertegenwoordigster van ALTA (Amour Leopard and Tiger Alliance) en tevens de verantwoordelijke voor het internationaal kweekprogramma van de Amoerluipaarden, heeft vandaag samen met Sam Clauw, wereldrecordhouder "het langst op een attractie zitten in een pretpark", het Amoerluipaardenverblijf officieel geopend.

Jo Cook drukte tijdens haar speech haar vreugde uit dat nu ook Bellewaerde is toegetreden tot het internationaal kweekprogramma voor Amoerluipaarden. "Het is essentieel dat we de wereld bewust maken van de problemen waarmee deze geweldige dieren worden geconfronteerd in het wild, zodat de nodige projecten kunnen opgestart worden om de conservatie van deze dieren te ondersteunen." aldus Jo Cook. "De kweekprogramma's in dierentuinen en de herintroductie in hun oorspronkelijke habitat, zal het overleven van de wilde Amoerluipaarden helpen verzekeren. Waardoor elke deelnemende dierentuin een directe of indirecte rol hierin speelt." besluit Jo.

Op het einde van de openingsceremonie overhandigde Sam Clauw een cheque met de opbrengst van de geldinzameling naar aanleiding van zijn wereldrecordpoging op de piratenboot. Met het geld zal ALTA investeren in de verschillende conservatieprojecten voor de Amoerluipaarden.

Aangepaste verblijven

Amoerluipaard

Het luipaardenverblijf is specifiek gebouwd volgens normen opgelegd door de Belgische overheid en EAZA (European Association for Zoos and Aquaria). Eén daarvan is dat elk dier zijn eigen verblijf heeft omdat deze dieren solitair zijn en elkaar slechts opzoeken om te paren.

Elk verblijf is ook uitgerust met een trainingsmuur waar de Amoerluipaarden een dagelijkse training zullen krijgen. Deze training zal het publiek kunnen bijwonen en is nodig om de dieren op gedrags- en medisch vlak nauwgezet te kunnen opvolgen.

Daarnaast zijn er per buitenverblijf grote vensters geïnstalleerd zodat de Amoerluipaarden van zeer dichtbij zichtbaar zullen zijn voor de bezoekers. De totale investering voor het Amoerluipaardenproject bedraagt ongeveer 1 miljoen euro.

Ga naar het nieuwsoverzicht