De Bellewaerde bloem ziet het levenslicht!

29/05/09 - In mei organiseert Bellewaerde Park voor het eerst "The power of flowers", een gloednieuw evenement, waarbij het groen en de bloemen extra in de verf worden gezet. Vandaag stellen wij u met trots de Bellewaerde Bloem voor, die speciaal voor het evenement werd geteeld.

Bellewaerde Bloem

Bellewaerde Park mag zijn naam verlenen aan een nieuwe bloeirijke knolbegonia, met oranje getinte bloemen en spitse bladeren. De eerste Bellewaerde Bloem kreeg alvast een speciale plaats vlakbij het Bloemenkasteel. De 1000 andere plantjes krijgen hun vaste stek vlakbij de Flying Carrousel, rond de grote "55" die in bloemen werd gemaakt en symbool is voor de 55e verjaardag van het park. Deze plantjes staan momenteel nog niet in bloei, maar zullen op hun mooist zijn tijdens het hoofdseizoen, in juli en augustus.

Sierteler Johan Corijn

Sierteler Johan Corijn met de Bellewaerde bloem

Johan Corijn uit Deurle is een professioneel sierteler, gespecialiseerd in het veredelen van knolbegonia's en werd door het Algemeen Verbond van Belgische Siertelers (AVBS) aanbevolen om de teelt van de Bellewaerde Bloem te verzorgen.

De Bellewaerde Bloem is een begonia tuberhybrida of knolbegonia en is voornamelijk bekend van de grote bloementapijten in Brussel. Deze begonia is zomerbloeiend én rijkbloeiend (d.w.z. dat de bloem non-stop bloeit, zolang er geen vorst is). De Bellewaerde Begonia kan tot 20 bloemen dragen.

Begonia is een geslacht uit de begoniafamilie. Er zijn meer dan duizend soorten en de begonia is daarmee een van de omvangrijkste geslachten uit de plantenwereld. Wereldwijd wordt het meest veredeld op begonia's. Kenners of liefhebbers zullen Johan Corijn kennen als de zaadteler van de gekende soorten Odorata, Splendide, Pink Wave en Golden Wave.

Teelt van de Bellewaerde Begonia

Bellewaerde bloem

In augustus 2007 werd een kruising gemaakt, die in februari 2008 werd uitgezaaid in een serre met constante temperatuur van 20°C. In de zomer werden deze planten in een proefveld buiten geplant en op verschillende criteria beoordeeld (gezondheid, bloem- en bladgrootte, bloeirijkheid). Uit 100 proefkruisingen, met 8 verschillende kleuren en verschillende geuren bleken er 4 succesvol, die verder worden ontwikkeld en verbeterd, eentje daarvan zou de Bellewaerde Begonia worden!

Het zaad uit de knolbegonia wordt bekomen door in augustus de bloemen manueel te bevruchten. In 1 gram begoniazaad kunnen tot 100.000 zaadjes voorkomen, die elk op zich een plant voort kunnen brengen.

In februari 2009 werden de bloemen gezaaid, en daarna buiten verplant om ze te laten wennen aan de omgeving en weersomstandigheden. Het resultaat kan u vanaf nu bewonderen in Bellewaerde Park.

Pinksterweekend

Het bloemenfestival "The power of flowers" wordt afgesloten met het pinksterweekend. Bellewaerde Park is tijdens dit verlengd weekend open van 10 tot 18u. Meer info vind je op www.bellewaerdepark.be. Wie zijn ticket op voorhand wil kopen en thuis afprinten kan tijd én geld sparen via het ticketing systeem Ticket2fun. Daarvoor kan je ook terecht op de website of rechstreeks via www.ticket2fun.be.

Ga naar het nieuwsoverzicht