Demonstratie werking noodplan in Bellewaerde Park

07/02/09 - Veiligheid is in Bellewaerde Park dé absolute topprioriteit. Om de veiligheid voor de personeelsleden en de bezoekers te garanderen wordt er niets aan het toeval overgelaten. Daarom investeert Bellewaerde Park zowel in veiligheids-infrastructuur, als in opleiding van de medewerkers.

In dit kader werd vanmiddag een demonstratie georganiseerd m.b.t. de werking van het intern noodplan, in samenwerking met een 60-tal medewerkers van de brandweer en het Rode Kruis.

Opleiding

In het kader van veiligheid worden jaarlijks diverse opleidingen georganiseerd voor de technische ploegen, maar ook voor attractiebedieners en horecamedewerkers. Zo wordt in samenwerking met de brandweer een aantal keer per jaar een brandopleiding voorzien, waar bepaalde praktische proeven aan bod komen, zoals het blussen van een frietketel.

Demonstratie werking noodplan

Bellewaerde Park beschikt over een accuraat noodplan, met alle informatie, richtlijnen en procedures om een gestructureerde evacuatie en hulpverlening te kunnen bieden bij een eventuele noodsituatie.

Om proactief te kunnen handelen organiseerde de Interne Dienst Preventie en Bescherming van Bellewaerde Park vanmiddag een praktische opleiding m.b.t. de werking van dit noodplan. Bij deze demonstratie werden niet alleen personeelsleden van het park betrokken, maar werd ook samengewerkt met externe hulpdiensten. De demonstratie werd uitgevoerd volgens "stop & go" scenario, d.w.z. dat de opleiding kon stilgelegd worden om te overleggen, en er daarna opnieuw tot actie werd overgegaan.

Scenario demonstratie

Vooraf werd een scenario opgemaakt dat vanmiddag werd uitgevoerd door figuranten die fungeerden als bezoekers. Het noodplan trad hierbij in werking met de technische diensten van Bellewaerde Park en de hulpdiensten van het Rode Kruis Ieper (waaronder een delegatie van 7 V.O.S.'ers (1)) en de brandweer van Zonnebeke en Ieper.

Demonstratie werking noodplan bij El Volador

Volgens het scenario ontstond er een brand in de keuken van restaurant Buffalo, waarbij 4 slachtoffers (figuranten) vielen. Het scenario voorzag dat het Mexicoplein en de omringende attracties 4D cinema en El Volador zonder stroom vielen ten gevolge van de brand.

In de 4D cinema was het dus donker en werd er gesimuleerd dat een kledingstuk van een van de figuranten vuur vatte door een aansteker, die werd gebruikt om bij te lichten. Hierdoor ontstond er rook in de zaal en werden een aantal aanwezigen bedwelmd. Op hetzelfde moment was El Volador tot stilstand gekomen en moesten de figuranten (leden van de jeugdbrandweer Ieper) in deze attractie geëvacueerd worden door het klimteam van brandweer Zonnebeke, bijgestaan door de technische ploegen van Bellewaerde Park.

Uitvoering demonstratie

Om 14u werd het startschot voor de demonstratie gegeven en werden de hulpdiensten verwittigd. Van zodra de eerste brandweerwagen ter plaatse was werden de slangen uitgerold en werden de slachtoffers (V.O.S.'ers (1) van het Rode Kruis) uit het restaurant Buffalo geëvacueerd. Hetzelfde scenario gebeurde in de 4D cinema. Intussen werd een V.M.P. (Vooruitgeschoven Medische Post) van het Rode Kruis opgezet om de figurant slachtoffers en V.O.S.'ers (1) op te vangen en eerste hulp toe te dienen.

Het klimteam zorgde voor een vlotte evacuatie van de attractie El Volador, waarbij een 12-tal figuranten van de jeugdbrandweer én voor én werden geëvacueerd met de ladderwagen. De oefening duurde ruim 1u30 en werd achteraf geëvalueerd en besproken met alle verschillende partijen.

Conclusie

Het is van cruciaal belang om voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario's, en daarom zijn dergelijke opleidingen een must! Niet alleen voor het personeel van Bellewaerde Park, maar ook voor externe hulpdiensten is het belangrijk om de werking van het noodplan van Bellewaerde Park goed te kennen, om zo snel en adequaat mogelijk te kunnen handelen. Dit soort oefeningen zullen daarom in de toekomst zeker herhaald worden.

(1) V.O.S. = Vlaamse Ongevallen Simulant

Ga naar het nieuwsoverzicht