Bibberende beestenboel? Ook de dieren houden het graag warm in Bellewaerde Park

08/01/09 - De aanhoudende vrieskou treft mens én dier! In Bellewaerde Park krijgen de dieren aangepaste zorgen én extra speeltjes in hun warme stallen!

Intussen duurt de vrieskou al bijna een week en da's ook voor de dieren niet zo evident! Zeker voor tropische dieren zijn er aangepaste zorgen nodig bij dergelijke lage temperaturen.

In de stal van de 2 olifantenbroertjes Po-Chin en Assam is het lekker warm. De thermometer geeft 22°C aan en de dikhuiden krijgen extra speelgoed om zich niet te vervelen. Om toch voldoende beweging te hebben mogen de olifanten kort eventjes buiten spelen, terwijl de verzorgers de stallen schoonmaken. Voordat ze naar buiten gaan wordt de verwarming afgezet en wordt de temperatuur naar 10°C gebracht, zodat het temperatuursverschil niet te groot zou zijn.

Zebra's in de sneeuw

Ook de leeuwen en tijgers hebben verwarmde hokken, en kunnen vrij binnen en buiten lopen op hun binnenkoer. Tijdens de winter wordt ook de voeding aangepast en krijgen de roofdieren meer vlees, omdat ze daar nood aan hebben.

De giraffen blijven gezellig binnen. Met die lange, smalle poten is het te gevaarlijk om buiten te komen als er slipgevaar is. Sinds de zomer van 2008 hebben zij een volledig nieuwe stal, die ingericht is om aan hun specifieke noden te voldoen. Zuri, Simone en Gonda zijn nog jonge dieren, en lijken het goed naar hun zin te hebben in hun warme stal. De medebewoners van de savanne, nl. de zebra's en struisvogels halen wel graag een frisse neus. In de sneeuw levert dat bovendien mooie beelden op!

Nominatie voor de Zoosite Awards

In 2008 werd de nieuwe Savanne geopend en dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het nieuwe dierenverblijf voor de giraffen, zebra's en struisvogels is nu ook genomineerd voor een award door Zoosite.nl. Bellewaerde Park is ook genomineerd in de categorieën "mooiste zoo" en "beste educatie". Stemmen kan nog tot 2 februari op www.zoosite.nl/site/awards2008

Internationale erkenning voor dierenbeleid

Dat de dieren het goed hebben in Bellewaerde Park werd in 2008 op nationaal en internationaal vlak erkend. In het voorjaar werd Bellewaerde Park, als één van de weinige dierenparken in België, officieel erkend als dierentuin door de Belgische overheid (cfr. KB 10/08/1998). In augustus scoorde Bellewaerde Park zeer goed in het rapport van GAIA over de Belgische dierentuinen en hun naleving van de wet.

En ook op internationaal vlak werden de inspanningen van de afgelopen jaren beloond. Naast de aanpassingen aan de stallen en buitenverblijven heeft het park ook geïnvesteerd in tal van educatieve projecten, wat resulteerde in permanent lidmaatschap van EAZA (European Association for Aquaria and Zoos).

Voor Bellewaerde Park is de EAZA erkenning heel belangrijk. Het lidmaatschap is van tel in het kader van internationale kweekprogramma's, zoals EEP (European Endangered species Programme) en biedt ook mogelijkheden op vlak van uitwisseling van dieren met (inter)nationale EAZA-leden.

Bellewaerde Park zal ook in de toekomst verder blijven investeren in het welzijn van de dieren, conservatie en educatie en werkt hiervoor nauw samen met dierenartsen, opleidingscentra en dierenparken uit binnen- en buitenland.

Ga naar het nieuwsoverzicht