Leeuwenfamilie in Bellewaerde Park breidt uit met 4 welpjes

10/08/07 - Luna, een van de leeuwinnen van Bellewaerde Park, is onlangs bevallen van 4 welpjes (2 mannetjes en 2 vrouwtjes) in het bijzijn van trotse papa Figaro en tante Nala. De jonge mama en de welpjes maken het zeer goed en zullen binnen een paar weken te zien zijn voor het grote publiek.

De jonge ouders en tante Nala

Mama Luna werd in Bellewaerde Park geboren in 2004 en is een heel aanhankelijke, nieuwsgierige en speelse leeuwin. Papa Figaro is afkomstig uit de Olmense Zoo waar hij eveneens in 2004 geboren werd. Figaro is een echte macho. Van bij zijn aankomst in Bellewaerde Park is Luna zijn favoriete vrouwtje. Tante Nala is met haar 12 jaar een stuk ouder, maar blijft heel rustig en tolerant ten opzichte van de opkomende jonge generatie. Nala zorgt overigens mee voor de jongen als een goede tante. Ze heeft immers zelf al meerdere malen kleintjes grootgebracht in Bellewaerde Park.

Zwangerschap en dracht

Papa Figaro maakte voor het eerst kennis met Luna op 6 april en het was meteen liefde op het eerste gezicht. Luna was krols rond begin mei en de paring moet dan ook rond deze periode zijn gebeurd. De zwangerschap werd vanaf juni duidelijk merkbaar aan haar gedrag, ze was veel rustiger en haar buikje kreeg een mooie ronde vorm. De dracht bij leeuwen duurt ongeveer 3 maand en vanaf de tweede maand is er reeds tepelontwikkeling merkbaar. Leeuwen zijn groepsdieren, daarom wordt ervoor gekozen om de dieren bijeen te laten en de moeder niet te afzonderen voor de bevalling. Dit moet helpen om de opname van de jongen in de groep te stimuleren.

Geboren, maar nog niet zichtbaar op de weide

De 4 jongste telgen van de familie werden geboren op 4 augustus omstreeks 21u30 in het bijzijn van papa Figaro en tante Nala. Het hoofd van de dierenverzorging, Eveline De Wolf, mocht van nabij getuige zijn van de geboorte en hoorde in eerste instantie de jonge mama kreunen, gevolgd door luidkeels gemiauw en gekrijs van de kleintjes.

Bij de geboorte meet een welpje zon 30 cm en weegt ongeveer 500 gram. De moeder zoogt haar jongen gedurende 3 maanden. Net zoals de mens houdt mama leeuwin van haar privacy en blijft ze in de stal dichtbij haar kroost. Over enkele weken zal het gezinnetje voor het eerst buiten op de weide te zien zijn. Leeuwen zijn geen bedreigde diersoort en er bestaan bijgevolg ook geen kweekprogrammas. Dierentuinen kweken met leeuwen om hun troep in stand te houden. Het is dan ook de bedoeling om kleintjes te laten opgroeien binnen de huidige troep en hen te houden in Bellewaerde Park.

Toekomst

De welpen zullen hun oogjes openen na 5 dagen en kruipen nu reeds rond in de stallen. Na ongeveer 8 weken beginnen ze rond te stappen. Hun maaltijd bestaat tot 3 maand na de geboorte uit melk hoewel ze vanaf 2 maand al meeknabbelen aan vlees. Vanaf hun derde levensmaand eten de dieren enkel nog vlees. Typische kenmerken van welpjes zijn de donkere vlekjes op pels en de donzige vacht. Welpjes hebben bij de geboorte nog geen tanden, maar beschikken wel al over stevige klauwen. De jongen zullen te zien zijn op de weide vanaf het moment dat ze meelopen met moeder en dit ongeveer 2 maand à 2,5 maand na de geboorte. De jonge mannetjes krijgen na anderhalf jaar de typische manen en zullen na 3 à 4 jaar over een mooie haardos beschikken. Vanaf 2 jaar zijn ze overigens geslachtsrijp.

Werken aan stallingen

Afgelopen jaar werd geïnvesteerd in het dierenverblijf van de leeuwen. Hun verblijf werd vergroot qua oppervlakte en volume (hoger). Tevens werd ieder hok uitgerust met een houten ligplank, ook op de binnenkoer werden een viertal ligplanken geïnstalleerd. De leeuwen leven in semi-vrijheid in Bellewaerde Park en kunnen altijd vrij binnen en buiten op de weide en in de stal. De stallen zijn uitgerust met speciale vallen, zodat ze kunnen worden afgesloten bij werken op de weide of een mogelijke evacuatie van het treintje. Een nieuwe transportband moet ervoor zorgen dat de stukken vlees naar de bovenverdieping worden gebracht zodat de verzorgers vanuit de hoogte de stukken rauw vlees in de hokken kunnen werpen.

Dierenverzorgers

Dagelijks worden de dieren s morgens gecontroleerd op hun alertheid om na te gaan of alles in orde is met hen en of dat ze geen verwondingen of ziekte hebben. Hun maaltijd bestaat uit 8 à 10 kg rundvlees, paardenvlees of kip (gepluimde kippen, met ingewanden). De weide wordt verrijkt met olifanten- of geitenmest. Leeuwen houden instinctmatig van de geur en rollen zich met plezier in het verrijkte gras. De roofdieren zijn verzot van kruiden en geuren. Ze gaan dan ook zelf verschillende geuren verspreiden op de weide door putten te graven en er kattekruid en rozemarijn in te verstoppen. Daarnaast krijgen ze nog stukken boomstronk in mest gewenteld en in de winter kerstbomen waarmee ze heel graag spelen omwille van de geur. Ze sleuren deze graag rond alsof het een prooi is.

Nocturnes

Wie extra lang wil genieten van de leuke attracties en exotische dieren kan terecht in Bellewaerde Park op 11, 18 en 25 augustus. Op die dagen blijft het park open tot in de late uurtjes (22u). Tijdens de nocturneopeningen zal er op diverse locaties in het attractiepark verschillende extra animaties zijn. Op deze dagen betaal je slechts de helft van de prijs (€13,50) na 17u!

Ga naar het nieuwsoverzicht