Hommage aan Los Piratas: de legende vereeuwigd

Zondag 2 september 2012, omstreeks 18u. Voor de laatste keer in 22 jaar tijd wordt de noodstop van Los Piratas ingedrukt. Alle mechanische poppen komen abrupt tot stilstand en kijken net zoals elke avond levensloos voor zich uit. Het alomgekende deuntje galmt nog voor de laatste keer door de decors, en dat terwijl de kanonnen van Cabo Real en het schip van John Speedy enkele seconden geleden nog hun allerlaatste denkbeeldige kogels naar elkaar schoten.

Het begint stilaan tot ons door te dringen: Los Piratas, de duurste attractie ooit in Bellewaerde Park gebouwd, houdt de deuren vanaf nu voor eeuwig gesloten. We blikken via deze special graag even terug naar de goedgevulde geschiedenis van deze prachtige darkride.

Het verhaal of hoe het gebeurde

1691 - YUCATAN (Mexico)

Yucatan, een schiereiland in de Caraibische zee ten Oosten van Mexico, wordt geregeerd door de Gouverneur Diego Fernandez de Uro, aangesteld door de koning van Spanje, bezetter van het land.

In de jungle wonen de Maya's, vroeger reeds door de Azteken verdreven uit Centraal Mexico. De Maya's zijn geniale tempelbouwers met schatkamers volgepropt met goud en juwelen. Hun priesters besturen die tempels.

De Spaanse gouverneur besluit zonder medeweten van de Spaanse koning, deze schatkamers te plunderen en doet hiervoor beroep via zijn trouwe dienaar Alfonso, op de beruchte piraat John Speedy.

Zij smeden samen een complot waardoor de versterkte haven "Cabo Real" zonder bescherming van de Spaanse soldaten zal zijn op het ogenblik van de aanval der piraten.

Na een hevige storm vallen de piraten Cabo Real aan. Deze valt zonder weerstand in de handen van de plunderaars die overal brand en terreur zaaien.

De brandende stad betekent echter voor de priesters het signaal om zich, vermomd als spoken, in een hinderlaag te leggen om alzo de piraten en hun leider gevangen te nemen.

John Speedy verraadt de gemaakte afspraak met de vice-koning, en beiden worden door de koning van Spanje ter dood veroordeeld en opgeknoopt.

De Maya's, verlost van hun plunderaars, vieren dagenlang feest...

Walkthrough

Via het inkomgebouw met het imposante logo wandelen we de wachtrij binnen.

Imposant logo van Los Piratas

De enthousiaste piratenmuziek zorgt er voor dat we in de juiste sfeer terecht komen. In de wachtrij maken we meteen kennis met het hoofdpersonage uit de attractie: John Speedy. De roodbaardige kapitein-piraat staat robuust op een groot canvas geschilderd, de beide handen stoer in de lenden geplaatst. Rondom deze beruchte plunderaar vinden nog enkele schilderijen van z'n piraat kompanen.

Doorheen een nauw steegje vervolgen we onze wandeling waarbij we een tweetal landkaarten en een schilderij van een piratenschip tegen komt. Net voor het instapstation hangen er nog een negental borden met daarop het volledige darkride verhaal.

Plan Iucatan

Onze wandeling eindigd aan het instapstation. Het lijkt wel een donker watersteegje en staat vol met piraten attributen: een schatkist, wijntonnen, sabels, ... Onze boot komt vanuit het donkere onbekende naar boven en even later openen de poortjes zodat we plaats kunnen nemen.

Instapstation

Zachtjes glijdt de boot in het water waardoor de golven op een kleine sloep uiteen spatten. Het vaartuig stuurt ons in een korte linkse bocht waarbij we de eerste echte scène te zien krijgen: de griffier is druk bezig met het wegen van de buit van de piraten. Goud, wijn, tequila en andere specerijen worden op de weegschaal gelegd.

Er lijkt echter iets vreemd aan de hand te zijn. Telkens de griffier een notitie maakt, duidt de wijzer van de weegschaal een hoger gewicht aan. Al snel wordt het duidelijk dat een corrupte piraat de weegschaal met z'n houten stok aan het porren is.

De griffier weegt het goud en de specerijen

Aan de andere kant zien we de Spaanse Gouverneur Diego Fernandez de Uro aan een goed gevulde tafel zitten. Z'n trouwe dienaar Alfonso schenkt het glas van de beruchte piraat John Speedy nog eens vol zodat ze een laatste keer op hun complot kunnen toosten. Een misplaatste boer en de zware goudstaven bevestigen hun deal: binnen de kortste keren valt de versterkte maar onderbemande haven "Cabo Real" in de handen van de piraten waarna ze gemakkelijk de schatkamers binnenin de Maya tempels zullen plunderen.

Gouverneur Diego Fernandez de Uro en Piraat John Speedy smeden hun complot

Iets verderop zijn de piraten volop bezig met het voorbereiden van de aanval. Het vuur wordt aangewakkerd, metaal wordt gesmolten en de vuurwapens worden gegoten. Intussen haakt de boot aan een ketting vast en worden we in een donker gat getakeld. Lang duurt dit niet: het vaartuig leunt plots gevaarlijk voorover en even later razen we met een grote snelheid de dieperik in.

Het smeden van de wapens

Doorheen het wild opspattend water van de daaropvolgende splash komt onze boot in een hevige storm terecht. De zware weersomstandigheden tarten het subtropische landschap en brengen catastrofale gevolgen met zich mee: de romp van één van de piratenboten brak namelijk dwars doormidden. De wind blaast nog een laatste keer in de piratenvlag terwijl deze samen met de boeg en de masten naar de zeebodem zinkt. Van de bemanning is er nu al niemand meer te bespeuren.

Gezonken piratenboot

Onze boot draait zich vervolgens een weg doorheen de hoge muren van Cabo Real. De piraten bereiken om klokslag 19u de versterkte havenstad en dat is er ook aan te merken. Hun onverwachte aanval leidt in eerste instantie tot de overgave van de lokale inwoners. Terwijl de ene het bewustzijn verliest, zwaait de andere al bibberend met de witte vlag.

Overgave van de inwoners

Twee anderen gaan snel op zoek naar een weldoordachte verstopplaats en laten op deze manier de vrouw aan de overkant onbeschermd achter. Ze krijgt tot vol jolijt van de bovenstaande piraat een volle emmer water over haar heen.

Pesterijen van de piraten

Onder het luiden van de alarmklokken en onder het ritmische slagwerk op de trommels lijken sommige inwoners dan toch tot actie over te gaan. Op de brug ontstaat er een heuse vechtscène en een forse vrouw gaat een piraat met haar borstel hardhandig te lijf. Terwijl de goed gerichte kanonkogels rond de oren suizen wordt er iets verderop een poging ondernomen om een tot de tanden gewapende piraat van z'n ladder te schudden.

Terugvechten van de inwoners

Lang duurt het verzet niet: de haven staat in lichterlaaie en wordt volledig veroverd en geplunderd. Een krijsende dame probeert nog tevergeefs het hazenpad te nemen.

Plunderen van de haven

In de verte zien de piraten de tempels met hun schatten al lonken. Het duurt nu niet lang meer vooraleer ze in het goud zullen zwemmen!

De tempels met hun schatten lonken in de verte

Onze boot laat de brandende havenstad achter zich. Doorheen de met lasers en mist gevulde grotten maken we een korte bocht naar links en bereiken we samen met de piraten de begraafplaatsen van de Mayas. Er heerst een mysterieuze sfeer wanneer de eerste graftombe open wordt gebroken. Kleine kwaadaardige oogjes staren de plunderaars vanuit de donkere hoeken aan.

De eerste graftombe wordt opengebroken

De angst is al snel voorbij wanneer ze de glanzende metalen ontdekken. Zonder enig respect grabbelen ze alle kostbare sierraden in deze rijk gevulde tombes bij elkaar.

Plunderen van de rijk gevulde graftombes

Even verder ontdekken we een tweetal gevangen genomen Maya's. Ze zien de kans mooi om hun bewaker te slim af te zijn en beginnen een ontsnappingspoging op touw te zetten. Terwijl de ene de oren van de zwaar snurkende piraat dicht houdt, probeert de andere hun kettingen met behulp van een kanonkogel stuk te slaan.

Twee maya's middenin een ontsnappingspoging

Onze boot draait naar rechts en we beseffen dat de weg naar de tempels in een gevaarlijke tocht door de diepe jungle is veranderd. De verdwaalde piraten verkennen de omgeving vanuit hun water makende roeiboot. De stoerste onder hen gaat met z'n loodzware duikpak kopje onder en is duidelijk op zoek naar blinkende kostbaarheden. We merken al snel dat deze wateren verre van veilig zijn: uit het niets glijdt een krokodil geruisloos langs onze boot heen en probeert met een plotse aanval een menselijke prooi mee te graaien.

Een kolossaal drakenbeeld verraad onze aanwezigheid en spuwt een onverwachte, secondenlange steekvlam voor zich uit. De gloed van de vlammen werpt een spookachtige schaduw op de imposante Mayaanse tempel in de achtergrond.

Vuurspuwende draak

Langzaam varen we de tempel binnen en volgen een lange linkse bocht. De akelig kille lucht binnenin de tempel scherpt de zintuigen van de piraten. Al snel verliezen ze hun wilde enthousiasme en weten ze plots niet meer waar ze het hebben. Overal doemen er kille gedaantes rond hen op en het is meteen duidelijk dat deze levensloze schimmen het onherroepelijk op de grafrovers hebben gemunt.

Enkele koelbloedige piraten grijpen nog naar hun wapens, maar deze glijden zomaar door de gevoelloze spoken heen. De ene piraat wordt uit het niets neer geknuppeld en dat terwijl de andere zomaar van de grond wordt getild. De geestverschijningen blijken het werk van enkele pientere Mayaanse priesters te zijn die zich als spoken hebben vermomd.

Gevoelloze schimmen jagen de piraten de stuipen op het lijf

De piraten slaan in paniek en zonder enige kostbaarheden op de vlucht: terug naar Cabo Real, de havenstad waar ze enkele dagen geleden nog terreur hadden gezaaid.

Al snel merken ze dat de Spaanse troepen van hun plunderingen op de hoogte zijn gebracht. De stad krioelt van de blauwgeklede soldaten en de grimas op hun gezicht bevestigt de vastberadenheid om de vluchtweg van de piraten niet makkelijk te maken! De kanonnen worden vliegensvlug geladen en elkeen houd z'n adem in voor wat weldra komen zal...

De kanonnen worden geladen

De ijzige stilte word abrupt beëindigd wanneer het buskruit een eerste kogel uit z'n kanonsloop lanceert. Wat daarop volgt is een kettingreactie van oorverdovend kanongebulder en daar lijken we precies doorheen te gaan varen.

Onze boot ontwijkt via een rechter bocht nog enkele slecht gerichte kanonkogels. Aan de ene kant zien we de El Fuego Perico, de piratenboot van John Speedy, liggen. De kapitein-piraat schreeuwt alle hens aan dek en verwacht het uiterste van z'n kompanen. Ongehoorzaamheid wordt zwaar bestraft en dat beseft de matroos op het uiteinde van "de plank" maar al te goed.

Piratenschip El Fuego Perico onder zwaar geschut.

Aan de andere kant varen we rakelings langs de versterkte muren van Cabo Real. De Spaanse troepen geven vol overgave lont aan hun goedgerichte vuurwapens en schieten al snel de zeilen en een mast van de piratenboot aan flarden. Ze drijven de spot met een achtergebleven piraat en laten hem als levend schild boven het water bengelen.

De Spaanse troepen in de versterkte havenstad vallen de piraten aan.

De El Fuego Perico werd in korte tijd naar het zeemansgraf gestuurd waarna de Spanjaarden kapitein John Speedy van tussen de wrakstukken konden vissen. John Speedy verraadde het complot met de Spaanse vice-koning waardoor ze beiden werden opgeknoopt. We nemen een laatste linkse bocht en zien het karkas van de beruchte piratenleider naderen.

Stoffelijk overschot van kapitein John Speedy

Het stoffelijke overschot van de kapitein-piraat is gedoemd tot het eeuwig dirigeren van het piratenorkestje aan de andere kant van de vaargeul.

Piratenorkestje

We eindigen onze boottocht in een watersteegje waarin tonnen met buskruit en geweren zijn opgeslagen. De ketting waaraan onze boot ondertussen werd vastgehaakt brengt ons tot stilstand zodat we het vaartuig zonder kleerscheuren kunnen verlaten.

We wandelen het gebouw buiten en knijpen onze ogen snel even half dicht. Op het zonovergoten Mexico plein beseffen we dat het alombekende piratendeuntje zoals steeds weer in ons hoofd zit te galmen. Tum, tum, tumtum tum tum...

Foto album

Klik op de foto's voor een groter formaat

 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park
 • Los Piratas Bellewaerde Park

Onride video

Technische fiche

 • Typedarkride
 • Subtypefree flow boat ride
 • ConstructeurMack Rides
 • Constructiejaar1991
 • Sluitingsjaar2012
 • Capaciteit1500 personen per uur
 • Aantal boten12
 • Aantal personen per boot16 (4 personen per rij waarvan 4 in totaal)
 • Hoogte3,7 meter
 • Lengte250 meter
 • Gemiddelde vaarsnelheid2 kilometer per uur

De totale oppervlakte van het gebouw, verdieping inbegrepen, bedraagt 3805 vierkante meter, met een hoogte van 9 meter. 12 boten volbrengen een omloop van 250 meter met een snelheid van 0,5 meter per seconde. De capaciteit bedraagt dan ook 1500 volwassenen bezoekers per uur.

Grondplan

Twee bekkens met 600 lopende meter waterkerende muren in gewapend beton van 20 centimeter dik bevatten zowat 2 miljoen liter water.

Vaargeul

Het hoogteverschil tussen beide bekkens bedraagt 3,7 meter.

Hoogteverschil

De geluidseffecten zijn volledig digitaal en computergestuurd. De bewegingen van de figuren worden gerealiseerd door perslucht via computergestuurde ventielen. De perslucht wordt geleverd door een compressor met een debiet van 5,88 vierkante meter per minuut bij 7,5 bar. Het totaal benodigd vermogen beloopt 125 kilowattuur. Bij stroomuitval start het noodaggregaat automatisch.

Animatronic

30 stuwpompen met elk een vermogen van 1,2 kilowattuur creëren de stroming.

Stuwpomp

Wist je dat...

 • Los Piratas de duurste attractie was dat tot op heden in Bellewaerde Park werd gebouwd?
 • de stormscène na de splash vroeger een regengordijn bevatte? Deze werd verwijderd doordat sommige bezoekers tijdens dit verhaalmoment nat werden.
 • er heel wat misverstanden rond de naamgeving van deze attractie was? Veel bezoekers hadden het over "Los Piratos". De officiële naam luidde uiteraard "Los Piratas" wat vanuit het Spaans letterlijk als "piraten" wordt vertaald.
 • in Drayton Manor, een Brits pretpark, een bijna identieke attractie werd neergezet? "Pirate Adventure", de naam van deze attractie, werd in 1990 geöpend en is het één jaar oudere broertje van Los Piratas:
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor
 • Pirate Adventure Drayton Manor

Ga naar het specials overzicht