Houdini's magische huis

Houdini, de meest geprezen boeienkoning ter wereld, maakt zijn triomfantelijke terugkeer uit het onbekende en jij zit er midden in. Hij neemt je mee in een grootse illusie die uiteindelijk een ware nachtmerrie blijkt te zijn. Hese stemmen, enge marteltuigen, verborgen sleutels en kantelende muren... Treed binnen in dit mysterieuze huis en hoop op een goede afloop!

Harry Houdini

Het vroege leven

De jonge Houdini

Harry Houdini beweerde geboren te zijn op 6 april 1874 in Appleton te Wisconsin. Hij zag echter het levenslicht op 24 maart 1874 als Ehrich Weisz in Budapest te Hongarije. Zijn vader heette Mayer Samuel Weisz en was leerkracht in religie. Het was zijn tweede vrouw Cecilia Steiner die Houdini ter wereld bracht. De Gold Rush lokte Houdini's vader naar Amerika waar hij zijn achternaam liet veranderen in Weiss. Later, in 1876, verhuisden ook de andere gezinsleden naar Amerika. Houdini leerde er op jonge leeftijd gesloten kasten te openen om koekjes en taarten te stelen die z'n moeder bakte. Sommigen beweren dat dit de waarheid is, anderen zeggen dat het om een legende gaat. We zullen het nooit met zekerheid kunnen navertellen...

De eerste keer dat Houdini voor het publiek optrad was op 28 oktober 1883. Hij deed verschillende trapeze-nummertjes en noemde zichzelf: "Ehrich, the prince of the air". Op dertienjarige leeftijd begon hij zich samen met zijn jongere broer Theo te interesseren in magie (zie het filmfragment in de voorshow van "Houdini" in Bellewaere Park). Ze traden op voor kleine groepjes om zo hun grootste voorbeeld na te streven: de Franse Magiër Robert-Houdin. Dit verklaart meteen de herkomst van Ehrich's artiestennaam "Harry Houdini": een simpele toevoeging van de letter "i" achter de naam van zijn Franse idool. "Harry" was niets meer dan een Amerikaanse vertaling voor "Ehrich".

Professionele carrière

Houdini en Bess

Harry Houdini begon zijn professionele carrière op 17-jarige leeftijd. In muziekhallen, ontmoetingsruimten en in het New York's Coney Island amusementspark toonde hij zijn magische kunsten, soms tot wel 20 voorstellingen per dag! Ook zijn broer Theo hielp mee en samen traden ze op als "The Houdini Brothers". Dit veranderde wanneer Houdini de sympathieke zangeres en danseres Beatrice Raymond ontmoette. Ze huwden in 1894 en Beatrice (afgekort Bess) werd de nieuwe partner bij zijn trucs. Harry en Bess bleven verder Houdini's trucs brengen voor het grote publiek, terwijl Theo een persoonlijke carrière onder het pseudoniem Hardeen.

Handboeien truc

In 1895 gingen "The Houdinis" (Houdini en Bess) voor zes maanden bij het Welsh Brothers Circus werken. Harry toverde terwijl Bess zong en danste. Samen brachten ze de "Metamorphosis"-truc waarbij ze van plaats wisselden in een gesloten kist. Dit volstond echter niet voor Harry en hij specialiseerde zich in het ontsnappen uit handboeien, een truc die zijn naam zonder enige twijfel op kaart zette. In iedere stad waar hij kwam ging hij de uitdaging aan om te ontsnappen uit handboeien van de lokale politie. Houdini deed er nog een schepje bovenop en zou 100 dollar schenken aan iemand die hem dergelijke boeien kon geven waaruit hij niet kon ontsnappen. Hij moest nooit betalen...

In 1900 trokken Harry en Bess de plas over richting Engeland op zoek naar meer populariteit. Hij kon er optreden in het theater van Londen, maar zijn doorbraak kwam er pas echt wanneer hij er in Scotland Yard in slaagde zich van zijn handboeien te bevrijden terwijl hij vastgewikkeld was rond een pilaar. De publiciteit rond deze ontsnapping veroorzaakte een stormloop naar Houdini's volgende shows die zo snel als tellen uitverkocht waren. Hij vervolgde zijn optredens en trok de plas over richting Duitsland en andere Europese landen. Zijn trucs werden steeds beter: Houdini liet zich vastketenen en daarna in een rivier gooien. Om de spanning op te bouwen bleef hij lange tijd onder water zodat menig bezoeker dacht dat hij het niet overleefd had. Tot Houdini plots als een duiveltje uit een doos boven water kwam, breed wuivend met de kettingen boven het hoofd!

In 1905 keerde hij als internationale ster terug naar de Verenigde Staten waar hij er meteen zijn come-back maakte. Hij liet zich onder andere opsluiten in de cel van de moordenaar van president James Garfield en in een dichtgenagelde kist die men in een waterreservoir gooide. Telkens slaagde hij er in om te ontsnappen, tot de dag waarop hij besliste om het reservoir met bier te vullen. Aangezien Houdini nooit alcohol dronk, moesten zijn assistenten hem vroegtijdig uit de stunt halen. Dit was één van Houdini's zeldzame mislukkingen.

De man achter de naam Houdini

Één van Houdini's grote geheimen om z'n trucs tot een goed einde te brengen was zijn perfecte fysische en mentale condtie. Om zijn adem gedurende lange tijd in te houden, installeerde hij een immense badkuip in z'n huis zodat hij regelmatig kon oefenen. Door intensieve training was hij zowel links- als rechtshandig wat erg handig te pas kwam bij zijn verschillende ontsnappingstrucs. Houdini bleef verder zijn technieken en manier van werken verfijnen om zo tot de wereldtop qua entertainment te behoren.

Zijn reputatie bleef groeien en zo verstevigde hij zijn leidersrol tussen de andere magiërs. Hij werd voorzitter van de "Society of American Magicians" en stichtte de "Magician's Club" in Londen. Houdini kon het goed vinden met andere goochelaars maar was jaloers en kwaad op iedereen die het waagde om één van zijn ontsnappingen na te bootsen. Hij schreef boeken en artikels in magazines waarin hij enkele van zijn meest eenvoudige trucs uit de doeken doet, maar over zijn zelf uitgevonden trucs bleef hij resoluut zwijgen.

Verfilming "The man from beyond"

Toen de Verenigde Staten zich in de eerste wereldoorlog begon te mengen, gaf Houdini zich op als soldaat. Hij was er echter te oud voor en besloot de andere soldaten te steunen door regelmatig een optreden te doen of een duit in het zakje te brengen. Na de oorlog werd hij acteur en acteerde mee in een 13-delige filmserie genaamd "The Master of Mystery". Later startte Houdini samen met zijn broer Theo een eigen productiehuis (Houdini Picture Corporation) en zo produceerden ze twee films: "The Man from Beyond" en "Haldane of the Secret Service". Net zoals zijn vorige films kwamen zijn gewaagde stunts en ontsnappingen erin voor, maar de films waren absoluut niet succesvol. Houdini werd als een houterig acteur afgeschreven waardoor hij zijn acteurcarrière uiteindelijk opgaf.

Spiritualisme

Wanneer ze niet aan het reizen waren, woonden Harry en Bess in een groot huis in New York. Het koppel had geen kinderen en Houdini's moeder woonde bij hen in. Houdini en zijn moeder hadden een hechte band en wanneer ze in 1913 stierf was dit zijn grootste levenstragedie ooit. Weken na haar dood bezocht hij dagelijks haar graf in de hoop om enig contact met haar te kunnen maken. Uiteindelijk kon hij na een hele tijd terug aan het werk, maar de plotselinge dood van zijn moeder bleef hem de rest van zijn leven achtervolgen.

Mede door de dood van zijn moeder raakte Houdini geïnteresseerd in spiritualisme, de zogenaamde mogelijkheid om te communiceren met de doden. Na heel wat opzoekwerk ontdekte hij dat er veel bedriegers onder de spiritualisten versholen zaten en zo besloot hij om hun frauduleuze praktijken op te sporen en aan het licht te brengen. Hij daagde verschillende spiritualisten uit om hem de authenticiteit van hun voorstellingen op overtuigende manier te bewijzen, maar ontdekte telkens uiterst slim bedrog en knappe illusies die ontstonden door verborgen microfoons, draden, projectors, buiksprekerij en andere vernuftige technieken. Op grond van zijn bevindingen concludeerde Houdini dat het spiritualisme één en al trucage, misleiding en bedrog was. Hij schreef er het boek "A magician among the spirits" over waarin hij al zijn bevindingen uit de doeken deed en zo de charlatans voor schut zette.

De laatste dagen

Chineze torture truc

In de herfst van het jaar 1926 bracht Houdini een nieuwe show. Het spektakel duurde twee en een half uur waarbij hij bijna de hele tijd op het podium aanwezig was. Hij bracht magie, spiritualisme en ontsnappingen naar voor. Zo ontsnapte hij onder andere uit een zorgvuldig gesloten aquarium gevuld met water terwijl hij vastgekentend was en ondersteboven hing. Deze truc noemde hij "The Chinese water torture escape" en was één van zijn meest bekende stunts. Midden oktober 1926 staakte Houdini zijn optredens omdat zijn vrouw in het ziekenhuis opgenomen werd door een voedselvergiftiging. Ondanks de permanente aanwezigheid van een verpleegster bleef Harry dag en nacht naast zijn vrouw zitten. Later hervatte Houdini zijn optredens en brak zijn enkel door een losgebroken boei. Hij weigerde ondanks de hevige pijn en de korte nachtrust enige medische hulp...

Bij een lezing in universiteit McGill ontmoette hij een student die een voorstelling had gemaakt van de boeienkoning. Houdini nodigde de student samen met twee vrienden uit om hem backstage te ontmoeten voordat zijn namiddagshows zouden beginnen. Één van de studenten vroeg of het waar was dat hij elke stoot in zijn bovenlichaam kon weerstaan. Houdini bevestigde de stelling en liet de student toe om het te testen, ondanks zijn verwonde enkel en het grote slaaptekort. Hij stond op uit zijn zetel en nog voordat hij de tijd kreeg om zijn buikspieren op te spannen, sloeg de student hem drie maal hard in de maag. Houdini viel met een lijkbleek gezicht terug in de zetel en ondanks de hevige pijn, trad hij diezelfde middag nog op.

Graf Houdini

Een dag later, op 24 oktober, besliste Houdini uiteindelijk een dokter in Detroit op te zoeken. Deze raadde hem ten zeerste aan om onmiddelijk naar een ziekenhuis te gaan gezien zijn slechte toestand. Houdini weigerde koppig en deed nog enkele nachtvoorstellingen, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven aan de veel te hoge koorts. Hij werd opgenomen in een plaatselijk ziekenhuis waar de dokters een scheur in zijn appendix aantroffen. Een operatie volgde, maar de kans op overleven was miniem geworden.

Houdini's broer Theo zat naast hem wanneer hij zijn laatste woorden sprak: "I'm tired of fighting... I guess this thing is going to get me". Hij overleed in de namiddag van Halloween, namelijk op 31 oktober 1926. Duizenden sympathisanten brachten hem een laatste groet tijdens zijn begrafenisstoet, waarna hij naast zijn ouders begraven werd op het Machpelah kerkhof in Long Island te New York.

Houdini's enorme boekencollectie werd overgelaten aan de bibliotheek van Congress. Zijn broer Theo erfde de uitrusting op gebied van magie. Theo bleef als magiër werken onder de naam Hardeen en stierf uiteindelijk in 1945. Het grootste deel van zijn landgoed ging naar Bess, die na het betalen van Houdini's schulden genoeg had om een comfortabel leven te leiden. Bess probeerde Houdini te contacteren op de verjaardag van zijn dood, maar slaagde er niet in en stierf uiteindelijk in 1943.

Under construction

De attractie werd gebouwd in 1999 en zou net zoals zijn twee Amerikaanse varianten "Houdini The Great Escape" heten. Bij de opening was de naam echter veranderd in "Houdini's Magische Huis", wellicht omdat deze attractie in het Kidspark gedeelte ligt en een Nederlandse naam veel beter past. Houdini's Magische Huis is de eerste madhouse op Belgisch grondgebied en de vijfde in zijn soort ter wereld.

Bouw Houdini's Magische Huis

Het principe van een madhouse is eenvoudig en gebaseerd op de "haunted swing illusion", een illusie waarbij je overkop lijkt te gaan. Het oorspronkelijke idee van de haunted swing illusion rakelen we op bij verdwenen attracties als "Hans en Grietje" in Dadipark en "Draaiend Huis" in Bobbejaaland. Je nam er plaats op enkele krappe banken waarna de deur werd afgesloten. Daarna begon de buitenkant van het huis te roteren, terwijl de banken voorzichtjes heen en weer schommelden. Dergelijke attracties waren echter tijdsgebonden aangezien ze uit de meeste parken verdwenen zijn. Om een werkend exemplaar uit te testen moet je al de plas oversteken, het Britse Blackpool Pleasure Beach heeft er nog eentje staan. In 1996 gaf de Efteling samen met Vekoma dit type attractie een nieuwe adem door de allereerste madhouse te bouwen: "Villa Volta". De nodige vernieuwingen aan het concept zorgden dat deze dark-ride enorm goed scoorde, waardoor Bellewaerde Park net als vele anderen er eentje aan hun attractie aanbod toevoegde.

Aanvankelijk moest de attractie al op 1 mei 1999 operationeel zijn, maar sommige zaken stonden niet op punt waardoor men donderdag 13 mei 1999 als nieuwe deadline voorop stelde. Deze dag was strategisch beter gekozen aangezien OLH Hemelvaart elk jaar een grote bezoekersstroom met zich meebrengt. De officiï opening werd nog tot 15.30u uitgesteld, waarna de poorten van het magische huis voor de eerste maal waagwijd open werden gezet. Na de eerste publieke rit kon de bomvolle wachtrij de nieuwsgierige bezoekers niet meer slikken, een scenario die we trouwens tijdens het 45ste seizoen van Bellewaerde Park vele keren te zien kregen.

Grondplan Houdini's Magische Huis

In 1999 werd de attractie gedecoreerd door Showquest en zag er helemaal anders uit dan hetgeen je vandaag te horen en te zien krijgt. Zo stond de kist in de voorshow (rechts van de inkom) er niet en was de gesproken tekst bij de voorshow ietsje anders. De grote verschillen zaten echter in de hoofdshow. Vroeger was het geschilderde oog op de vloer van de trommel er niet en kon je in plaats hiervan allemaal kleine ogen bewonderen. Andere decoraties in de hoofdshow waren er niet echt, er was echter wel een projector die op het einde van de show Houdini's hoofd in de trommel projecteerde. Dit verdween echter in het jaar 2000 toen Cannibar de attractie qua thematisatie verbeterde. Zo werden er onder andere spinnenwebben, lampenkappen en verwijzingen naar de boeienkoning toegevoegd. Cannibar stond verder in voor de aanpassingen op vlak van muziek in de hoofdshow. Vroeger waren enkel donderslagen en het blazen van de wind te horen, nu mogen we genieten van de opzwepende muziek die perfect in het verhaalscenario van de hele attractie past.

In 2005 onderging de attractie opnieuw een lichte verandering. De ingang werd om praktische redenen verplaatst aangezien rolstoelgebruikers met enige moeite de wachtrij binnen kwamen. Voorheen ging je dus door de grote bruine deur naar binnen en kwam je aan een zijkant terug buiten (waar de eigenlijke wachtrij zich bevindt). Nu ga je jammer genoeg meteen aan de zijkant van het huis de wachtrij in wat toch enige inbreuk doet op de sfeeropbouw rond de attractie. In 2007 werd uiteindelijk de laatste wijziging aangebracht. Om veiligheidsreden kwamen er ballusters op de gondels te staan die verhinderen dat bezoekers of voorwerpen in de draaiende trommel terecht kunnen komen.

Foto album

Klik op de foto's voor een groter formaat

 • Houdini Bellewaerde Park
 • Houdini Bellewaerde Park
 • Houdini Bellewaerde Park
 • Houdini Bellewaerde Park
 • Houdini Bellewaerde Park
 • Houdini Bellewaerde Park
 • Houdini Bellewaerde Park
 • Houdini Bellewaerde Park
 • Houdini Bellewaerde Park
 • Houdini Bellewaerde Park

Voorshow

Technische fiche

 • Typedarkride
 • Subtypemadhouse
 • ConstructeurVekoma
 • DecorateurShowquest en Cannibar
 • Constructiejaar1999
 • Capaciteit1250 personen per uur
 • Aantal gondels1
 • Aantal personen per gondel80 (20 personen per rij waarvan 4 in totaal)
 • Ritduur3:40 minuten
 • Aandrijving trommel8 (2 x 4) aandrijfmotoren
 • Aandrijving gondel2 hydraulische cilinders

Je neemt plaats in de gondel van dit grote madhouse (80 personen per rit) welke 30 graden schommelt (15 graden in beide richtingen). De gondel is 11,7 meter lang en 6 meter breed. Er zijn vier zitrijen en op elke rij kunnen ongeveer 20 personen plaatsnemen. De theoretische capaciteit van de attractie bedraagt 1250 personen per uur, maar praktisch is dat bijna niet haalbaar. Er werd namelijk rekening gehouden met een bezoekerswissel van 1 minuut wat absoluut niet realistisch is. De rittijd van de attractie bedraagt 220 seconden, al is dit sterk afhankelijk van de vlotheid waarop de bezoekers plaatsnemen in de attractie.

De trommel van een Vekoma Madhouse is hexagonaal (zeshoekig) en kan 360 graden draaien. De trommel is 12,3 meter lang; 10,8 meter breed en 11,5 meter hoog (waarvan 3,3 meter zich ondergronds bevindt). Het gebouw waarin de attractie zich bevindt, is 19 meter lang, 13 meter breed en 13,5 meter hoog (3,5 meter ondergronds). De zichtbare hoogte van het gebouw bedraagt met andere woorden 10 meter.

Ga naar het specials overzicht